11 bijzondere momenten

Circus ’t Sááásss: Circus 't Saseerst achter de Vlaanderen, later in de Canadalaan. Spectaculaire acts van Sasse artiesten, en op het podium zaten wij er boven op. Vooral de laatste edities maakten we er ook muzikaal ons werk van met een repertoire van meer dan 10 circusnummers. Zou er nog een vervolg komen?

Update: het vervolg is er na 6 jaar gekomen. Een nieuwe locatie (de Prinsenkaai), een nieuwe clown, een nieuwe presentator en 6 nieuwe circusdirecteuren. Maar als vanouds: met circusorkest Tandsjen Bei!

Een hoogtepunt voor de penningmeester: enkele jaren geleden werden we gevraagd om te spelen op een receptie in Terneuzen. We speelden een nummer bij binnenkomst van het feestvarken, daarna nog een nummer. Vervolgens kregen we te horen dat het zo wel goed was, want “de mensen moesten ook eens kunnen praten met elkaar”. Twee nummers dus. Twee heel dik betaalde nummers!

CarnavalUitvaart: een kippenvelmoment. We hebben gespeeld op de uitvaart van Ronald Matthijsse, cafébaas van D’Ouwe Brug in Sas van Gent. Geen gelegenheid waar je zin in hebt, of naar toe leeft, maar als je op deze manier gehoor kan geven aan de wens van een groot Tandsjen Bei-fan… dan is dat toch iets moois.

Nieuwvliet: een fietstocht langs verlichte boerderijen. Wij stonden langs de route bij een cafeetje dat normaal rond 22 uur dicht ging. Het weer was heerlijk, vele mensen stopten bij het café, terwijl wij buiten stonden te spelen, en het liep behoorlijk uit. Uiteindelijk waren alle vaten leeg en werden er nog enkel flesjes geserveerd. Van de chauffeur hoorde ik achteraf dat het drie kwartier heeft geduurd voor we allemaal in het busje zaten.

Breda: de busritten naar de Meikevers in Breda zijn gezellig, de terugreizen geweldig. In gezelschap van Te Geen Naom of de Sjores Ambras Band werd er gezongen, gejodeld en het limericken-record werd op het traject Breda-Westdorpe al vaak aangevallen. Op hoeveel coupletten het record staat weet eigenlijk niemand…

In Knesselare was een dorpsfeest waar wij speelden en waar ook nog een andere band uit de regio was. Wij moesten een klein rondje lopen en voor de rest spelen bij een café. De andere band kwam wel vier of vijf keer spelend voorbij, toevallig net alle keren op het moment dat we even pauzeerden en een pintje dronken. Je kon hun gedachten gewoon voelen: Tandsjen Bei maakt er zich wel gemakkelijk van af…

Belgisch volksliKampioenschap boogschietened: het Belgisch kampioenschap boogschieten werd gehouden in Zelzate. Voor deze gelegenheid was men op zoek naar een band, en daar werden wij voor gevraagd.. Er werd echter één eis gesteld: we moesten het Belgisch volkslied kunnen spelen. Daar hebben we vervolgens enkele weken speciaal op geoefend. Het klonk nog beschaafd ook.

Carnaval is elk jaar een aaneenschakeling van hoogtepunten. Als we dan toch iets moeten kiezen dan is het het laatste stukje op dinsdag, richting sluitingstijd. We willen niet te vroeg beginnen, ook niet te laat. We proberen alles te geven, maar ook niet te vroeg opgebrand te zijn. Eigenlijk zit iedereen er helemaal door, maar we willen nog zo graag. De reserves worden aangesproken, we proberen nog op te bouwen richting 1 uur. Het personeel van D’ Ouwe Brug staat op de bar en wij gooien er nog één keer Spidi uit. Volgend jaar weer? Tuurlijk!

De tweede editie van Marathon Zeeuws Vlaanderen: van Hulst naar Terneuzen, met aankomst op de markt. Ik (Bryan) liep mijn allereerste marathon en net voor de finish stond Tandsjen Bei. Ik weet nog hoe ik de hoek om kwam, mijn medemuzikanten zagen me staan. Spidi werd ingezet, ik kreeg vleugels en terwijl ik eigenlijk wilde wandelen versnelde ik nog en finishte in 3 uur 59’ 34”.

Nog een kerstmarkt, in Eksaarde deze keer. Binnen in een soort van verenigingsgebouw. Lekker gespeeld, goeie ambiance. De Bevlekt Ontvangenis speelde na ons en daarna zou een deejay nog wat muziek draaien. Opeens stroomstoring in Eksaarde. Muziek uit, lichten uit, wat nu? Gelukkig hadden we ons instrumenten nog bij de hand en konden we nog een paar nummers uit het hoofd. Zo werd het eigenlijk nog veel sfeervoller.

En de laatste: Carnavaldie laten we open. Waarschijnlijk hebben de meeste carnavalsvierders uit ’t Sas, Westdorpe en omgeving ons wel eens gezien. Allemaal op verschillende plaatsen: op en rond de wagens van de Zuipcilinders, op een nissenhutfeest, een bejaardenbal, oude-wijvenoptocht, bij Pol op de biljart, bij Staf op het wagenbouwersbal, in een voetbalkantine, liggend in de Rijnvaart of buiten op straat bij de Geus. Kies daaruit zelf je hoogtepunt. Wij vonden het altijd leuk dat jullie erbij waren!