11 hoogtepunten

Dweilbandfestival 2015: het eerste hoogtepunt is dicht bij huis. Op ons 19e dweilbandfestival stond alles in het teken van ons 33-jarig jubileum. Alle bands speelden een nummer uit ons uitgebreide repertoire. Drie van deze bands waren afkomstig uit Sas van Gent, de rest was afkomstig uit Breda en Ronse. En natuurlijk speelden we zelf ook. We eindigden ons optreden met Kapitein Rooibos, gezongen door Maikel Harte die er speciaal nog een paar coupletten had aangebreid. Zo leerden we over een verre voorvader van de familie van den Abeele en hoe Kapitein Rooibos de naamgever werd van de stad Breda.

Langste polonaise: heel wat langer geleden gingen we op stap met een bus richting Limburg, in gezelschap van de Deurdouwers. Zij wilden hun “Schots en Scheef”-act uit de optocht graag uitvoeren op het Vrijthof in Maastricht, en wij zouden daarbij voor muzikale begeleiding zorgen. Dat viel nog niet mee, want er was net een wereldrecordpoging “langste polonaise” aan de gang.

Simancas: in 2007 en 2011 gingen we met heel Simancas
de band naar Simancas.  Eigenlijk dus twee aaneenschakelingen van een heleboel hoogtepunten: rennende stieren door de straten, muziek maken in verschillende peña’s, rare drankjes, paella en heerlijke temperaturen.

Puurs: trouwfeesten, we zijn er dol op. Toen we dus uitgenodigd werden voor een trouwfeest in Puurs zagen we het helemaal zitten. De “feestgangers” zagen dat toch iets anders en het leek er op dat ook de bruid het niet te laat wilde maken…

Carnavals-CD: al heel wat jaren geleden (rond 1990?) werd er een carnavals-cd in ’t Sas uitgebracht. De meeste liedjes werden geschreven door Andres Holten (van het duo Sandra en Andres), en gezongen door een aantal caféhouders. De plaatselijke rockers van de band Razorblade (voor de gelegenheid omgedoopt tot “de Scheermesjes”) maakten de klassieker Oewist. En dankzij één caféhouder waren wij ook van de partij. Josef Nolle van café ’t Schippershuis wilde namelijk enkel sponsoren als Tandsjen Bei ook op de cd mocht.

Voetbal: ook ergens in de jaren ’90: spelen op de tribune bij AA Gent, en na de wedstrijd nog even in de kantine. Helaas hadden wij niet zo’n goede invloed: volgens de overlevering werd op al die wedstrijden slechts één keer gewonnen…

De Buskes: in 1996 maakten we op de Hulster Dweildag kennis met dweilband De Buskes uit Tilburg. Ze hadden ons nog niet horen spelen (we kwamen elkaar tegen in een snackbar) maar we werden direct uitgenodigd om op hun dweilbandfestival in café ‘t Vaticaan te spelen. We schrokken ons rot toen we hoorden op wat voor niveau daar muziek werd gemaakt. Met ons repertoire liepen we wel een aantal jaren achter op de Tilburgers. Toch werden we het jaar erop weer uitgenodigd, op verzoek van de cafébaas (hoe zou dat nou gekomen zijn).

CD opnaCD opnameme: op ons 25-jarig jubileum brachten we eindelijk zelf een cd uit. Opgenomen in de Geslootene Boom met Zappa achter de knoppen. Een aantal nummers zijn wel tien keer opnieuw gedaan, maar we waren wel blij met het resultaat.

 

Het begin: met een repertoire van ongeveer 5 nummers werd Tandsjen Bei in het begin van zijn bestaan uitgenodigd voor een feest in Naarden. Het is meer dan 30 jaar geleden, maar de verhalen over dit feest worden nog met grote regelmaat opgehaald.

Mosselfeesten: de afgelopen jaren waren we ook geregeld te gast op de mosselfeesten. Eerst spelen en na afloop lekker mosselen eten met zijn allen. Van al die optredens was een hoogtepunt die keer dat we een nummer op straat speelden, waarbij een man enthousiast begon te dansen. Daarbij viel zijn bril uit zijn borstzak en zonder dat hij het zelf doorhad sprong hij de bril helemaal aan diggelen.

Kapitein Rooibos: de Rijnvaart in 2009, onze allereerste Over de Schelde
Kapitein Rooibos. Op een trompettist en een trombonist na had nog niemand van ons het nummer ooit gehoord, maar toen een jongeman (hij bleek Maikel te heten) op de bar klom, eraf lazerde, weer op de bar klom en begon te zingen probeerden we toch maar mee te spelen. Het lukte nog ook, en hoe!